Volvo V70 DRIVe

Volvo sänkte koldioxidutsläppen mest av alla biltillverkare

Volvo var den biltillverkare som under förra året sänkte sina koldioxidutsläpp mest sett till nya bilar som såldes i Europa. Fiat är fortfarande den biltillverkare som har lägst genomsnittligt koldioxidutsläpp.

Färsk statistik från European Federation for Transport and Environment (T&E) visar att Volvo Personvagnar var den biltillverkare som under 2010 i Europa mest sänkte koldioxidutsläppen från nya, sålda bilar.

 Under 2009 släppte det årets sålda Volvo-bilar ut i genomsnitt 173 gram koldioxid per kilometer. Under 2010 landade motsvarande siffra 157 gram vilket betyder en reducering med 9,3 procent och därmed slog man alla konkurrenter på fingrarna, ganska rejält dessutom.

 För några år sedan förknippades Volvo knappast med snåla bilar med låga koldioxidutsläpp, men sedan Volvo introducerade sin miljöstrategi ”DRIVe towards zero” ser dagens bild helt annorlunda ut. I dag har man en lång rad snåla DRIVe-modeller, sju som släpper ut mellan 99 och 119 gram per kilometer och två som släpper ut 144 respektive 149 gram per kilometer (ta del av alla DRIVe-modellerna i bildgalleriet nedan).

 – Vi är väldigt glada och stolta över resultatet. Vi följer vår offensiva plan som innebär ett starkt fokus på minskade koldioxidutsläpp, säger Stefan Jacoby som är vd för Volvo Personvagnar.

 Volvo har en bit kvar, men är på god väg att nå ned till de 130 gram koldioxid per kilometer som EU satte upp som mål för 2015. Då ska genomsnittsbilen som säljs i Europa inte släppa ut mer än 130 gram. År 2020 är målet 95 gram per kilometer. Volvo säger att deras mål är att följa planen, men att det ännu är många pusselbitar som ska falla på plats.

 – Rent tekniskt är det fullt möjligt, men mycket beror på hur lagstiftning, incitament, energitillgång och givetvis kundefterfrågan utvecklas. Därtill avser EU införa en ny metod för hur koldioxid ska mätas, vilket också påverkar vår plan, säger Peter Mertens, chef för produktutveckling på Volvo Personvagnar.

 I dag släpper den genomsnittliga nya bilen i Europa ut 140,3 gram koldioxid per kilometer.

 Det är en genomsnittssiffra som Fiat är duktiga på att hålla nere på låga nivåer. Återigen är Fiat den mest miljösnälla biltillverkaren som säljer bilar i Europa. Under 2010 hade Fiat en genomsnittlig nivå av koldioxidutsläpp på 126 gram per kilometer. Toyota är god tvåa med 130 gram per kilometer och PSA Peugeot Citroën god trea med 131 gram per kilometer.

 Totalt sänktes koldioxidutsläppen från nya bilar i Europa med 3,7 procent under 2010, en sänkning som varken Mazda eller Honda hjälpte till med enligt statistiken från T&E.

Tabellen nedan visar biltillverkarnas genomsnittliga sänkning av utsläpp av CO2 under 2010.

Tabellen nedan visar biltillverkarnas genomsnittliga utsläpp av CO2 under 2010.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!