Volvo ska göra självkörande taxi med Waymo

Volvo och Google-ägda Waymo ska bygga bilar tillsammans. De båda företagen har ingått ett partnerskap med målet att ta fram en eldriven och helt självkörande bil för taxibruk.

I våras skrotade Volvo Cars sin satsning på självkörande fordon när företaget Zenuity som drevs i samarbete med Veoneer delades upp. Nu presenteras ett nytt projekt. Volvo Cars och systerföretagen Polestar och Lynk & Co ingår ett partnerskap med Waymo som är Google-ägaren Alphabets företag som arbetar med autonom körning.

Tillsammans ska Volvo och Waymo ta fram en helt ny bil som ska användas i en bildelningsflotta. Tänk Uber utan förare. Waymo ska stå för tekniken som får bilen att köra själv och Volvo ska utveckla och bygga själva bilen.

LÄS MER: Googles autonoma taxitjänst drar igång

Volvo har sedan tidigare ett samarbete med Uber och det påverkas inte av det nya partnerskapet med Waymo. Volvo ska fortsätta att leverera bilar till Uber.

Waymo började som ett projekt inom Google år 2009 och blev rejält uppmärksammat världen över när den gulliga prototypbilen Firefly började rulla på vägarna. Firefly skrotades 2017 när Waymo i stället började testa sin teknik i Chrysler Pacifica. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!