89:e upplagan av 24h Le Mans flyttas fram två månader

I fjol kördes världens mest anrika långlopp utan publik, ett scenario organisatören Automobile Club de l’Ouest (ACO) vill undvika i år.

Frankrike befinner sig som många andra europeiska länder under nedstängning, men ACO gör vad de kan för att kunna köra 24-timmarsloppet inför publik och ger landet två månader till att återhämta sig från coronapandemin. Beslutet är taget och racet flyttas från 12-13 juni till 21-22 augusti med förhoppningen om att kunna ta in så mycket publik som möjligt.

– Att hålla Le Mans 24-timmars bakom stängda dörrar för andra året i rad skulle vara otänkbart. Därför gör vi allt vi kan för att undvika att det händer och för att ge de tävlande en klar blid över säsongen. Vi arbetar hårt med att få till ett säkert event med alla nödvändiga hälsoåtgärder på plats. Årets lopp kommer bli spännande när Hypercar-klassen gör sin debut, säger Pierre Fillon president för ACO.

2020 års startfält i Le Mans 24H Foto: John Rourke /WEC

Och mycket riktigt kommer årets upplaga, den 89:e i ordningen, av Le Mans 24-timmars vara mycket mer intressant än tidigare. Även om Toyota alltjämt är med och deltar lär de inte vara lika dominanta som under tidigare år. I år tävlar de mot Scuderia Cameron Glickenhaus och Alpine, nästa år får de sällskap av Peugeot och 2023 väntas även Ferrari ansluta. Då blir det åka av med de tre tidigare mästarmärkena.

Hypercar-reglementet lovar bilar som mer liknar gatbilar. De kommer vara långsammare än LMP1-bilarna som i dag körs i den högsta klassen, men målet med det nya reglementet ska ge bättre racing med mer jämna bilar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!