090107-dakar-2009-dag5

Åter svensk ledning i Dakar

Tina Thörner måste ha läst kartor som aldrig förr och Nasser Al-Attiyah kört som ett jehu, för nu leder de återigen årets Dakarrally. Carlos Sainz som ledde efter gårdagen har petats ned till tredje plats.

Även om dagens Dakarrally mest präglas av dödsfallet av Pascal Terry, så finns det glädjeämnen ändå. BMW:n med Qatar-killen Nasser Al-Attiyah bakom ratten och Säffle-tjejen Tina Thörner som kartläsare leder nu återigen rallyt efter att ha kört dagens etapp (Neguen-San Rafael, 50,6 mil) på 5 timmar och 53 minuter. Det var långt ifrån bäst, då de var nästan tre timmar efter etappvinnaren Christian Poirault från Frankrike (med landsmannen Yves Tartarin vid sin sida, körandes en Toyota). De var så suveräna över dagens tuffa etapp att de även var nästan tre timmar före tvåan i mål – de Villiers från Sydafrika. Först som nionde bil körde spanjoren Carlos Sainz över mållinjen, mer än tre timmar efter segraren och drygt tio minuter efter Thörner.

I totalen tog alltså Al-Attiyah/Thörner över ledningen från Sainz/Perin som i sin tur ”rasade” ner till en tredje plats, sex och en halv minut efter. Däremellan placerar sig nu de Villiers/von Zitzewitz, knappt två och en halv minut efter Al-Attiyah/Thörner.

Några resultat för de andra svenskarna finns inte presenterat i nuläget. Kanske har de fått avbryta dagens etapp?

I mc-klassen var det inte som brukligt KTM-föraren Marc Coma som vann. Han körde in först på nionde plats. I stället var det amerikanen Jonah Street som vann med nästan sex minuters marginal till tvåan Verhoeven från Holland.

Thomas Berglund gjorde sin bästa insats hittills och körde in på en finfin 14:e plats, drygt 38 minuter efter segraren. Han har nu avancerat till 17:e plats i tävlingen totalt.

Några resultat för övriga svenskar/svenskor finns inte presenterade efter dagens etapp.

I morgon är det dags för sträckan mellan San Rafael och Mendoza, som är sista stoppet innan de kör in i Chile. Sträckan är relativt kort, 39,5 mil, och här får man upp farten ganska bra på många ställen. Mot slutet av sträckan är man inne i bergskedjan Anderna och nosar.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!