Audi A5 DTM

Audi A5 DTM utmanar

Audi lanserar till slut sin DTM-racer som ska utmana sina tyska konkurrenter Mercedes och BMW på DTM-banorna 2012.

2012 ska Audi bege sig ut och göra Europa osäkert på DTM-banorna. A5 DTM heter bilen som kommer ersätta A4 DTM vilket gör racerbilen två dörrar fattigare än i årets säsong. Internt på Audi kallas bilen R17.

Motorn är en fyraliters V8 och den levererar precis som i A4 460 hästkrafter. Till den har Audi kopplat in en sexväxlad låda som föraren kan växla med via paddlar på ratten. Audi själva tror att växellådan kommer hålla upp till fyra gånger längre än den gamla vilket i Audis DTM-termer betyder 24 000 kilometer.

Den nya racern är strax över fem meter lång, 1,95 meter bred och 1,15 meter hög. Precis som alla andra DTM-bilar är hjulbasen på 2 750 millimeter. Integrerad i kolfibercellen ligger en 120-liters tank som Audi menar kommer räcka för ett helt DTM-lopp utan att tanka.

Det är inte helt utan kritik som Audi lanserar den nya bilen.

– Audi har tidigare haft väldigt innovativa lösningar inom aerodynamik i DTM, men sedan det införts stränga regler är bra planerade lösningar avgörande för att hitta fördelar över våra konkurrenter, säger Audi Sports chefsingenjör Doktor Martin Mühlmeier i ett pressmeddelande.

Med Mercedes C Coupé AMG DTM och BMW M3 DTM i faggorna lär det bli spännande dueller när trion möts på racebanorna 2012.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!