061205_audi_r10

Audi R10 årets innovation inom motorsport

Årets Le Mans vinnare Audi R10 TDI har mottagit den brittiska tidningen Autosports utmärkelse "Pioneering and Innovation Award". Den dieseldrivna sportbilen utsågs till den viktigaste innovationen under motorsportsäsongen 2006.

R10 TDI med 650 hästkrafter vann det legendariska 24-timmarsloppet Le Mans i juni 2006, och blev därmed den första biltillverkaren i tävlingens historia att vinna med en dieseldriven bil. Även under sin första säsong i American Le Mans förblev R10 obesegrad genom att vinna alla de sju lopp den deltog i. Därmed gav den Audi ännu en mästerskapstitel i ALMS. 

Nästa år kommer även Peugeot med en dieseldriven bil i Le Mans. Det har dock höjts en del röster mot dieselbilarna. Det finns de som menar att så länge de är med och tävlar kan inte en bensindriven bil vinna loppet. På Le Mans skriver arrangörerna sina egna regler och det kan mycket väl bli så att dieselbilarna tyngs ner eller görs långsammare på annat sätt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!