060320_audi_r10

Audi R10 historisk - segrade i debuten!

Audis sportvagnsprototyp R10 TDI skrev motorsporthistoria i sin första tävling, Sebring 12-timmars. För första gången har en dieseldriven sportvagn vunnit en tävling. Tom Kristensen blev också historisk, ingen har förr vunnit Sebring fyra gånger.

Det klassiska 12-timmarsloppet på Sebring i Florida, USA, är ett av världens hårdaste långlopp och kördes i en hetta som uppgick till 30 grader i skuggan och 43 grader i asfalten och med en påfrestande luftfuktighet. 

Det hindrade inte Allan McNish, som tillsammans med Dindo Capello och Tom Kristensen körde Audis andrabil till seger, att redan på kvalificeringen visa teamets och bilens kapacitet genom en verklig rekordtid som gav en överlägsen pole position. Men en värmeväxlare behövde bytas innan start och Dindo Capello tvingades därför starta från depån med den andra Audi R10 TDI-vagnen och jaga ikapp fältet från slutet. 

Det tog honom knappt en halvtimme att köra upp sig från 35:e till andra plats, bakom Audis förstabil, som kördes av Frank Biela, och i slutet av andra timmen hade Capello tagit sig om även Biela och tagit ledningen, som trion i andrabilen höll ända in i mål. De behövde bara göra ett två oplanerade depåstopp för att byta ett oljefilter och skruva åt två lösa hjulbultar. 

Audis förstabil, som hade haft en klar ledning i två timmar från start, tog sig inte i mål. Frank Biela, Emmanuelle Pirro och Marco Werner fick bryta efter en tredjedel av loppet med en överhettad motor. Orsaken var att bilens telemetrisystem, som sänder data från bilen till depån, slutade fungera. Teknikerna kunde inte avläsa att vattentemperaturen ökade snabbt, förrän Marco Werner efter fyra timmar rapporterade detta över radion. 

I depån fann mekanikerna att kylaren på Audis förstabil var igensatt av däcksgummi. Med en rensad kylare sjönk temperaturen till normal nivå, men Team Audi Sport North America beslöt ändå att ta in dieselbilen, som då låg på andra plats i loppet, eftersom motorn hade körts länge på höga temperaturer. 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!