051213_audi_diesel Foto: Audi

Audi satsar på Le Mans - med en dieselmotor

Le mans har varit något av Audi Motorsports paradgren de senaste åren. R8 har segervapnet kallas. Till 2006 kommer Audi med en R10 och i den gömmer sig en diesel V12

Audis framgångar i klassiska Le Mans 24-timmars är många. R8, som är beteckningen på segermodellen, är en mycket respekterad bil i sammanhanget. Dansken Tom Kristensen har vunnit tävlingen hela sex gånger i en Audi och fler ska det bli enligt biltillverkaren.

På tisdagen den 13 december skvallrade man om sitt nästa segervapen, som dessutom kommer bli historiskt. Audi R10 har namnet blivit och i den finner man - håll i er nu - en dieselturbo V12 på 5,5 liter som enligt uppgift ska ge 650 hästkrafter och enorma 1 100 Nm.

Det blir den första dieselbilen någonsin som deltar i Le Mans högsta klass. Teamet bakom R10 är samma team som byggde R8.

- R10 är den största utmaningen hittills som Audi Sport har tagit sig an, säger Dr. Wolfgang Ullrich, chef Audi Motorsport.

R10 testades framgångsrikt i november och har ett fullt testprogram planerat fram till Le Mans, bland annat 12-timmars i Sebring, USA.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!