060104_audi_r10 Foto: Audi

Audi visade R10 i Los Angeles

Audi visade dieselracern R10 på Los Angeles bilsalong för första gången i veckan. Den mycket speciella långloppsracern kommer att ha premiär på Sebringbanan i mars där den kommer köras av bland andra Tom Kristensen.

Audis diesel-racer, R10, visades för första gången på Los Angeles bilsalong. Långloppsracern, som är den första i sitt slag, kommer att göra sin debut på Sebringbanan i mars för att sedan i sommar köra klassiska Le Mans 24-timmars som Audi vunnit fem gånger med R10:s föregångare R8.

Sex förare kommer att få köra R10 på Sebring, den första Audi presenterar är - inte helt oväntat - danske Tom Kristensen. 38-årige Kristensen är den meste Le Mans vinnaren någonsin. Sju segrar har han tagit hem. Audis samtliga fem plus två tidigare. Dessutom tävlade han förra året i DTM tillsammans med bl. a. Mattias Ekström och slutade trea i mästerskapet.

- Jag är mycket glad att få vara med i teamet än en gång, säger Kristensen. Vi vann allt som går att vinna med R8, den eran är över. Nu gäller det att göra R10 till en vinnande bil.

Audi Motorsports chef, Dr Wolfgang Ullrich säger att R10-projektet är det största Audi gjort:

- Med R10 försöker vi göra något som ingen någonsin gjort i motorsportvärlden med siktet inställt på seger, förklarar han.

Efter visningen flögs R10 direkt tillbaka till Tyskland där den genomgår ett intensivt testprogram fram till premiären i mars. För att få en TDI V12 på 650 hästar och 1100 Nm att fungera ordentligt kan man tänka sig att en del tester behövs.

OBS! Ljudfiler från R10 kommer inom kort.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!