Audis robotbil nu snabbare än tävlingsförare på bana

Förra året gjorde Audi en stor sak av att deras förarlösa prototypbil Bobby kunde köra förarlöst på Hockenheimring. Redan då hade många av vi vanliga förare svårt att hänga med i tempot. Nu har man finslipat tekniken ytterligare.

Kanske kommer du ihåg i oktober i fjol, när en förarlös Audi RS7 vid namn ”Bobby” körde runt Hockenheimring – helt utan mänsklig intervention, lika snabbt som många av oss vanliga dödliga bilförare.

Nu är den förarlösa Audi RS7:an tillbaka igen. Eller rättare sagt dess efterträdare, ”Bobby” har nämligen blivit ”Robby”, och försetts med ytterligare en iteration av Audis förarlösa system, kallat Piloted Driving. Därtill har platsen för snabba varvtider förflyttats från Hockenheim till andra sidan Atlanten, nämligen Sonoma Raceway (tidigare känd som Sears Point Raceway) i Kalifornien.

Den fyra kilometer långa banan avverkades av ”Robby” på två minuter och 1,1 sekunder, vilket Audis Thomas Müller i ett uttalande säger är ”snabbare än vad en tävlingsförare klarar”. Och det är inte bara mer avancerade sensorer och mjukvara som gjort ”Robby” snabbare än ”Bobby” – den nya prototypen är nämligen hela 400 kg lättare än företrädaren, trots att samma 560 hästkrafter ruvar under huven.

Missa heller inte filmen från när vi hade möjlighet att testa en annan av Audis prototyper – Jack – och ”köra” förarlöst på Autobahn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!