081126-Barichello sanningen

Barichello avslöjar sanningen

Rubens Barrichello har börjat avslöja sanningen om sitt liv hos Ferrari. Nu säger brasilianaren att han hotades med avsked om han inte släppte förbi Michael Schumacher.

Det var i det kontroversiella Österrikes Grand Prix 2002 som detta utspelades. Barrichello ledde före Schumacher men släppte förbi tysken strax före mållinjen (bilden nedan). Publiken buade vilt och Schumacher försökte släta över det hela med att knuffa Barichello mot översta platsen på podiet (bilden ovan).

Att det var teamorder var uppenbart. Denna händelse blev också det som skapade ett förbud mot teamorder, till vilken nytta kan alltid diskuteras.

Men det har inte tidigare framkommit att Barrichello hotades med sparken om han inte släppte förbi Schumacher.

I brasiliansk tv berättar Rubens Barichello att han under de sista åtta varven på A1-Ring först fick frågan om han visste att Schumacher låg bakom. Senare informationen om att det vore bra för mästerskapet (för Ferrari och Schumacher) om han släppte förbi honom. Och slutligen att han verkligen borde tänka på sin framtid i teamet.

– För mig var det uppenbart, säger Barrichello. Lyft på gasen eller du är utan jobb. 

Michael Schumacher har förnekat att han hade något med saken att göra och säger i en tysk intervju att ”ett kontrakt gör dig inte snabbare. Är du snabb så är du snabb och då blir du nummer 1”.

Rubens Barrichello hävdar att han har dokumentation på att Schumacher var delaktig i beslutet.

Det kan bli fler intressanta avslöjanden om livet hos Ferrari framöver. Rubens Barrichello, med nio segrar i Formel 1, har inget kontrakt för 2009 och 36-åringens Formel 1-karriär kan mycket väl vara över.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!