080117-f1-test-jerez-2008

BILDSPECIAL: F1-testerna i Jerez

Tredagarstesten på Jerez-banan är slut. Kimi Räikkönen, Fernando Alonso och Timo Glock har varit snabbast respektive dag.

Men det är svårt för utomstående att läsa ut något av resultaten. Vi vet inte vad teamen testar. Några kör växellådstest, andra provar ut elektronik, ytterligare ett team försöker köra hel GP-distans. Det regnar ibland, är halvtorrt en stund och torkar småningom upp helt. För att så regna igen.

Alla förare är inte på plats. Teamen använder sig oftast av en ordinarie förare och en testförare.

Vi vet inte heller hur mycket bränsle som funnits ombord när de snabbaste tiderna noterats. Det kan handla om närmast snustorra tankar för att få en bra tid och imponera på blivande sponsorer.

Även om man kan bli exalterad över att Timo Glock plötsligt är snabbast av alla i sorgebarnet Toyota, och att Champ Car-suveränen Sebastien Bourdais verkar ha anpassat sig direkt till F1 så förändras världen inte för det. När det drar ihop sig till race handlar det med stor sannolikhet först och främst om Ferrari och McLaren. Men visst, Renault kanske kan slå tillbaka nu när Fernando Alonso är tillbaka i ett team där han får vara försteförare och ha all support. Williams borde vara på väg upp ur sin svacka. Toro Rosso ser starka ut.

Ett annat stort samtalsämne på Jerez var ryktet om att Mercedes nu planerar att överta McLaren helt och hållet. Det innebär i så fall exit Ron Dennis, vars aktier inte står så högt hos Mercedes längre efter fjolårets spionaffär.

Den som lever får se. Mycket kan hända i F1-världen. Och det kommer det att göra!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!