090729 bmw formel 1 slut Foto: BMW / John Townsend / This image is copyright free

BMW drar sig ur Formel 1

På grund av uteblivna toppresultat under årets säsong hittills samt höga finansiella kostnader kommer BMW inte att fortsätta sitt deltagande i Formel 1 från och med nästa säsong.

Enligt alldeles färska uppgifter på autobild.de kommer BMW inte att fortsätta sin satsning inom motorsportens kungaklass Formel 1. De kommer att köra säsongen ut och när 2010 års säsong drar igång finns det inte någon BMW-bil på startlinjen. Anledningen till att de drar sig ur F1-cirkusen sägs vara de uteblivna resultaten under innevarande säsong samt höga finansiella kostnader.

BMW-chefen Nobert Reithofer, utvecklingschefen Klaus Draeger och team/tävlingschefen Mario Theissen ska enligt autobild.de officiellt meddela beslutet under klockan 10.00 i dag den 29 juli 2009.

Teamet BMW Sauber ligger just nu trea från slutet i konstruktörs-VM med endast åtta ihopsamlade poäng. Betydligt färre än vad många trodde innan säsongen. De var till och med tippade som outsiders till att kunna plocka hem årets VM-titel.

Frågan är var de båda förarna Robert Kubica, 25 år, och Nick Heidfeld, 32 år, ska ta vägen. De har inte rosat marknaden på sistone, mycket på grund av problematiska bilar, så det känns tveksamt om något av toppstallen funderar på att värva någon av dem. Möjligheten för killarna finns nog hos något av de nya stall som gör entré inför nästa års säsong.

BMW har nu bekräftat uppgifterna

Klockan 10.00 i München i dag bekräftade ovan nämnda chefer de uppgifter som vi tog del av via autobild.de sent i går kväll. BMW lämnar Formel 1 efter det att årets säsong är till ända. Därmed är det tyskt-schweiziska F1-teamet BMW Sauber ett minne blott vid 17-tiden den 1 november senare i år, alltså efter målgången i Abu Dhabis Grand Prix.

BMW kommer att fortsätta sin motorsportsatsning i många andra klasser, som till exempel WTCC, Formula BMW, ALMS och Superbike.

– Under gårdagen beslutade företagets styrelse att förändringen ska ske inom motorsporten. Beslutet är en del i ett stort strategiskt steg som berör hela företagets framtid, berättar Norbert Reithofer som också poängterar att det var ett mycket svårt beslut att fatta.

BMW har varit lyckosamma inom Formel 1 redan innan BMW Sauber-eran som drog igång 2006. I partnerskap med Brabham vann de åtta gånger mellan åren 1982 och 1985. 1983 var toppåret då de vann förar-VM med Nelson Piquet i sittbrunnen. Sista vinsten då man fortfarande körde med turbomotorer kom 1986, då i partnerskap med Benetton.

Mellan år 2000 och 2005 vann man totalt tio lopp då man körde tillsammans med Williams. Totalt vann BMW 19 Grand Prix-vinster och hade 33 pole positions innan BMW Sauber tog form.

BMW Sauber gjorde debuterade alltså 2006. Efter teamets första år slutade de på femte plats i konstruktörsmästerskapet. 207 slutade de på andra plats i samma mästerskap efter att McLaren-Mercedes fått poängavdrag. 2008 års säsong var lyckosam. Länge var BMW Sauber med och tampades om VM-titeln, men slutligen hamnade de på tredje plats. I Kanadas GP-lopp den 8 juni 2008 vann polacken Robert Kubica, BMW Saubers hittills enda GP-vinst. Till dags datum har BMW Sauber mäktat med en pole position i form av Kubica i Bahrain 2008 och 16 pallplatser. Just nu ligger de på åttonde plats i konstruktörsmästerskapet, en missräkning, bland många andra detaljer, som nu visat sig ge ödesdigra konsekvenser för teamet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!