Foto: BMW

BMW M1-bilar gör åter upp på banan

BMW M1-bilar samlas för fajt på nytt när Procar-serien återupplivas för en helg på tyska Norisring som supportklass åt DTM.

Världens kanske mest mytomspunna och kortlivade motorsportserier återuppstår som supportklass när det tyska Touring-mästerskapet DTM kommer till Norisring den 5-7 juli. Vi talar om Procar-serien som kördes med BMW M1-bilar för 40 år sedan.

14 bilar sluter upp på banan, några av dem ska köras av kända namn från förr som Formel 1-förarna Jan Lammers och Marc Surer. Bakom arbetet att få ihop bilar och förare ligger BMW Group Classic.

LÄS MER: Historien om BMW M

Bilmodellen, den första med M-emblem, debuterade 1978 och körde i Grupp 4-utförande supportklass åt Formel 1-säsongerna 1979 och 1980 under de europeiska deltävlingarna. Såväl privatförare som proffs körde bilarna, de Formel 1-förare som varit snabbast under fredagens träning ställde upp i Procar-loppet (föreställ er det scenariot i dag). Vi pratar om tunga namn som Niki Lauda, Nelson Piquet, Alan Jones, Jacques Laffite och Emerson Fittipaldi.

Foto: BMW

Men även ett annat tungt svenskt namn användes vid marknadsföringen av serien. På PR-bilden ovan ses Ronnie Petersons namn på framflygeln av bilen. Ronnie körde för BMW i andra sammanhang men omkom under Italiens Grand Prix hösten 1978.

Det är emellertid inte första gången som M1-bilar samlas för historisk racing. Liknande tävlingar har tidigare körts på tyska Hockenheim och österrikiska Red Bull Ring

.Nedan ser du serien köra inför Västtyskland Grand Prix 1979.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!