BMW och Team X-Raid satsar hårt på Dakar

Paris-Dakar 2006 kommer att innehålla bland annat tre BMW X3 och en BMW X5, samtliga rattade av Team X-raids förare. Hela projektet sponsras och backas upp direkt från BMW Motoren.

BMW kommer delta i Paris-Dakar rallyt 2006 med tre X3 CC och en X5 CC. I alla fall kommer de bilarna vara där även om det inte är BMW själva som håller i spakarna. Det är Frankfurtbaserade Team X-Raid som framgångsrikt tävlat i Paris-Dakar rallyt sedan 2002, bland annat tog man totalsegern i den fyrhjulsdrivna dieselklassen 2003.

Nu satsar man med totalt fyra bilar i just den klassen och har sponsring av bland annat BMW Motoren GmbH.

Motorn är samma i både X3 CC och X5 CC, en rak sexcylindrig diesel som ger 275 hästkrafter vid 4 000 r/min och ett vridmoment på 620 Nm vid 2 100 r/min. En "liten" tank på 340 liter väntas ge en viktfördel på ungefär 200 kg mot konkurrenterna. Toppfarten sägs vara 200 km/h.

Teamchefen Sven Quandt känner sig säker inför de 900 mil som ska avverkas.

- Vi är väl förberedda inför Dakar 2006 och vad oss anbelangar kan det starta redan i dag. Tack vare en stor uppbackning från BMW med motorutvecklingen och MAGNA STEYR med chassikonstruktionen av våra bilar, är vi väl förberedda, säger han.

- Två bilar i topp-tio vore optimalt, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!