BMW till Formel E och Le Mans

BMW har nu offentliggjort sina framtida satsningar inom motorsport. De innehåller både gammalt och nytt.

För ett märke som tillverkar bilar med föraren i fokus är en motorsportsatsning ett måste. Nu är det klart i vilka serier BMW kommer att ställa upp i de närmaste säsongerna.

Föga förvånande fortsätter man i det tyska touringmästerskapet DTM där man har kammat hem tre konstruktörstitlar de senaset fyra åren. I dag kör Tom Blomqvist, son till rallyikonen Stig Blomqvist, för stallet.

Amerikanska IMSA-serien, GT3 och GT4 kommer man fortsätta att köra i liksom Dakarrallyt med märket Mini.

BMW har också gjort klart att man åter kommer att ställa upp i sportvagnsmästerskapet WEC 2018 och det ryktas om att man kommer göra det med en vätgasbil. Senast man körde i serien var 2011. Kronan på verket, 24 timmars i Le Mans, kommer man ställa upp i – ett lopp man bara har vunnit en gång: 1999 med bilen BMW V12 LMR på bilden ovan.

Ett nytt grepp för märket blir Formel E som de debuterar i redan till nästa säsong, dock som partner till stallet Andretti, till att börja med. Säsongen 2018-2019 ska man ha ett eget stall.

Serien, som nu är inne på sin tredje säsong, lockar allt fler etablerade biltillverkare då reglementet luckrats upp och tillåter egna konstruktioner. Audi agerade i bakgrunden som BMW nu ska göra men har denna säsong tagit steget fullt ut. Även Jaguar finns nu på plats och Volvo har poängterat att Formel E är den mest intressanta racingserien i dag.

Svenske Felix Rosenqvist kör i serien denna säsong för Mahindra bredvid Nick Heidfeld med lång erfarenhet från Formel 1.

– Att ställa upp i en serie som använder sig av samma teknik som i serieproducerade bilar är en klar fördel på båda fronter, menar Klaus Frölich, utvecklingschef hos BMW.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!