BP sponsrar Renault i Formel 1

Den brittisk oljejätten och det franska stallet gör gemensam sak. Ingår samarbete under fem säsonger.

Renault är sedan förra säsongen tillbaka som fabriksstall i Formel 1 men under 2016 var bilarna förvånansvärt rena från sponsorers logotyper. Nu blir det förmodligen ändring på det när tungviktare inom oljeindustrin går in som samarbetspartner. Men inte franska aktörer som Elf och Total som varit de vanligaste namnen på franska bilar genom åren. Nej, nu blir det brittiskt för fransmännen när British Petroleum (BP) och Castrol kliver in.

– Bränsle och smörjmedel kommer vara mer avgörande för prestandan än tidigare i och med det nya reglemenete för 2017, säger Cyril Abiteboul vd på Renault Sport Racing.

Stallen använder sig förvisso av bränsle från olika tillverkare men det är certifierat och hårt kontrollerat.

Renault och Elf – fransk kombo under debutsäsongen 1977.

BP har tidigare mest agerat i andra grenar av motorsport även om man till och från spelat i finrummet. Under 1990-talets början syntes exempelvis deras logotyp på March-bilarnas front. Om BP:s logotyp kommer att exponeras på Renault-bilarna i år så blir det inte i form av den klassiska skölden, den övergav BP 2002.

Castrol har varit mer närvarande inom Formel 1 och faktiskt jobbat med Renault tidigare. 1997 samarbetade man med Williams som hade Renault som motorleverantör. Och det med framgång då Williams vann konstruktörsmästerskapet och stallets förare Jacques Villeneuve blev världsmästare.

Renault och Castrol i mästarkombination tillsammans med Williams 1997.

Sedan tidigare är det klar att Nico Hülkenberg och Jolyon Palmer kommer att köra för Renault 2017 och att danske Kevin Magnussen, som körde för Renault förra säsongen, går till Haas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!