071025-svenska-rallyt

Bra startfält i Svenska Rallyt

65 förare kommer till start i VM-deltävlingen Swedish Rally 7-10 februari. SM-rallyt med samma namn lockar ytterligare ett 100-tal ekipage. – Det blir ett startfält som på den gamla goda tiden, säger tävlingsledaren Bertil Klarin belåtet.

Samtliga fyra fabriksteam finns förstås på plats. Citroën kommer med regerande världsmästaren Sébastien Loeb och spanjoren Dani Sordo. Ford, som vunnit märkes-VM två år i rad, ställer upp med finländarna Mikko Hirvonen och Jari-Matti Latvala samt Al Qassimi. Subaru mönstrar populäre norrmannen Petter Solberg och Chris Atkinson medan nykomlingen Suzuki gör sin första Svenska Rallyt-start med WRC-bil med Toni Gardemeister och värmlänningen, den regerande juniorvärldsmästaren, Per-Gunnar Andersson.

Ytterligare en svensk återfinns i det 18 bilar starka startfältet i WRC-klassen. Strax innan "stängningstid" anmälde sig Daniel Carlsson i en Peugeot 307 WRC för Bozian Racing. Om han kommer till start beror på om han får ihop alla parametrar som behövs för att kunna göra bra ifrån sig.

Andra intressanta förare i WRC-bil är Henning Solberg, Gigi Galli, Urmo Aava och norrmännen Andreas Mikkelsen och Mads Østberg.

Det svenska VM-rallyt är årets första deltävling i Grupp N-VM, PWRC. Till premiären kommer 41 förare till start, varav 21 kommer att tävla om VM-poäng.

Bland de sistnämnda återfinns fjolårsvinnaren Oscar Svedlund från Karlstad, som tillsammans med Patrik Flodin, tilldelats var sitt wild card till tävlingen. Svedlund kommer, liksom stallkompisarna i det svenska Subaru-teamet, Hans Gustafsson och Ramona Karlsson, att köra den nya Impreza-modellen. Vad Flodin kommer att dyka upp i för bil är ännu oklart.

Något bilmärke har inte heller Patrik Sandell, juniorvärldsmästare 2006, redogjort för ännu. Klart är emellertid att han byter klass – från juniormästerskapet till Grupp N.

I samma klass blir det debut i Uddeholm Swedish Rally för Fiats Super 2000-bil, Punto Abarth. Den kommer att rattas av finländaren Kristian Sohlberg.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!