091116 brawn mercedes

Brawn GP blir Mercedes fabriksteam

Mercedes Grand Prix bildas när Mercedes lämnar McLaren efter 15 år tillsammans. Brawn GP går därmed i graven.

Brawn GP, årets segrare i både förar- och konstruktörsmästarskapet i Formel 1, heter nästa år Mercedes Grand Prix. Det efter att Daimler och deras huvudägare Aabar Investment köpt in sig och äger stallet till 75,1 procent. Resten ägs av de nuvarande ägarna med stallchefen Ross Brawn och Nick Fry i spetsen.

Mercedes tog över rollen som motorleverantör till McLaren efter Peugeot 1995 och kommer fortsätta att leverera motorer till och med 2015. Totalt körde partnerduon 256 Grand Prix och vann 60 av dessa. Åren 1998, 1999 och 2008 vann man förarmästarskapet och 1998 erövrades även konstruktörstiteln.

I och med affären ska även Daimlers 40-procentiga ägande av McLaren successivt hävas. Detta menar många har sin grund i McLarens nya satsning på gatubilsfronten i och med lanseringen av modell MP4-12C (internt kallad P11) - uppföljaren till 1990-talets demonvagn McLaren F1. Ett drag som inte är vidare omtyckt av tyskarna som ju har sin nya måsvingebil SLS i samma liga.

Mercedes Grand Prix blir med andra ord ett riktigt fabriksteam, med Ross Brawn som stallchef och Norbert Haug som motoransvarig. Förarsituationen blev nu om möjligt ännu mer rörig - 2009 års världsmästare Jenson Button har ännu inte skrivit på för stallet. Nico Rosberg, som i det närmaste ansågs vara klar, får hålla sig lugn ett tag till då Norbert Haug setts föra diskussioner med BMW Sauber-föraren Nick Heidfeld.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet