100118-dakarrallyt 2010

Carlos Sainz vann Dakar 2010

Spanjoren Carlos Sainz visade i årets Dakarrally i Sydamerika att han fortfarande är en fena på att ratta en bil. Han och kartläsaren Lucas Cruz vann i sin VW Touareg med drygt två minuters marginal.

I förra årets Dakarrally lyckades Volkswagen ta en dubbelseger och i årets rally blev det ännu bättre eftersom de tre första slutplaceringarna kammades hem av ekipage körandes Volkswagen Race Touareg 2. Största skillnaden jämfört med förra årets upplaga var att i år fick spanjoren Carlos Sainz ställa sig högst upp på podiet. För ett år sedan fick han bryta rallyt på grund av en krasch på tolfte sträckan.

– Genom segern i Dakar har jag uppfyllt en dröm. En enorm börda har fallit från mina axlar, särskilt eftersom fighten för seger var extremt hård både fysiskt och mentalt. Jag är oerhört glad över att ha uppnått det här målet efter att ha varit så nära seger vid flera tillfällen tidigare. Allting flöt på helt perfekt för mig. Min kartläsare Lucas Cruz gjorde ett fantastiskt jobb och rent tekniskt gick Race Touaregen som en klocka och hela Volkswagen-teamet jobbade oförtröttat för segern. Jag är enormt tacksam, sa vinnarföraren efter loppet.

Sett till tävlingens totala sträcka, drygt 47 timmars körande (effektiv tid), får man nog lov att säga att segermarginalen var ganska snäv. Carlos Sainz och hans kartläsare Lucas Cruz vann endast med 2 minuter och 12 sekunders marginal ned till tvåan Nasser Al-Attiyah från Qatar med sin kartläsare Timo Gottschalk från Tyskland. De hade i sin tur halvtimmen till godo på trean Mark Miller, USA, med kartläsare Ralph Pitchford, Sydafrika.

För svensk del i bilklassen gick det bättre än förra året. Kartläsare Tina Thörner, i år vid sidan om Guerlain Chicherit, slutade femma i sin BMW. Förra året diskades hon när hon läste karta åt årets tvåa.

Förra årets vinnarpar, sydafrikanen Giniel de Villiers och tysken Dirk von Zitzewitz, slutade sjua i årets upplaga av Dakarrallyt. Denna duo rattade också en Race Touareg 2 vilket gör att Volkswagen lade beslag på fyra av de sju översta placeringarna. Förutom BMW var Mitsubishi också med bland de sju främsta.

Återstår att se om Volkswagen nästa år kan plocka hem en tredje titel på lika många år.

Slutställning Dakar 2010 (endast 10 främsta)

1. C. Sainz/L. Cruz , VW Race Touareg 2

    47h 10m 00s

2. N. Al-Attiyah/T.      Gottschalk , VW      Race Touareg 2

    + 2m 12s

3. M. Miller/.      Pitchford , VW      Race Touareg 2

     + 32m 51s

4. S.      Peterhansel/J-P Cottret , BMW X3 CC

    + 2h 17m 21s

5. G. Chicherit/T.      Thörner , BMW      X3 CC

    + 4h 02m 49s

6. C. Sousa/M.      Baumel ,      Mitsubishi Racing Lancer

    + 4h 31m 45s

7. G. de Villiers/D.      von Zitzewitz ,      VW Race Touareg 2

    + 5h 10m 19s

8. R. Gordon/A. Grider, Hummer

    + 6h 02m 24s

9. O. Terranova/P.      Maimon ,      Mitsubishi Racing Lancer

    + 6h 04m 47s

10. G. Spinelli/F. Palmeiro, Mitsubishi Racing Lancer

    + 6h 13m 41s

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!