Craig Lowndes segrare i händelserikt Bathurst 1000

Craig Lowndes segrade med co-driver Steven Richards i klassiska Bathurst 1000, en tävling som bjöd på dramatik från start till mål. Volvo Polestar Racing-paret Scott McLaughlin och Alexandre Prémat slutade på femte plats efter att ha lett loppet inledningsvis.

McLaughlin kvalade in på andra plats i ett kval som var starkt påverkat av regn. Volvo-föraren tog ledningen tidigt, men tappade senare ned till en femteplats då toppförarna från Holden och Ford höll ett högre tempo i slutskedet av tävlingen.

Tävlingen påverkades, precis som kvalet, av regnskurar som drog in över banan. Regnet orsakade flertalet spektakulära avåkningar, bland annat för Ford-föraren Scott Pye som togs till sjukhus för koll efter tävlingen.

Ledningen byttes flera gånger mellan tätförarna, men i sista hälften av tävlingen tog Red Bull Racing-föraren Lowndes kommandot och drog ifrån.

Värre gick det för hans teamkollega och regerande mästare Jamie Whincup som slogs om ledningen i slutskedet av tävlingen. Men när säkerhetsbilen gick ut på banan missade Whincup detta och körde om, något som inte är tillåtet enligt reglementet och resulterade i en drive through-bestraffning. Whincup tappade på grund av detta ned till 18:e plats.

Lowndes segrade med 1.3 sekunder efter 161 varv framför mästerskapsledare Mark Winterbottom, med Holden Racing Team-duon Garth Tander och Warren Luff på tredje plats.

Tack vare McLaughlins femteplats klättrar Volvo-föraren till nionde plats i mästerskapet med fyra tävlingshelger kvar av årets V8 Supercars-säsong. Nästa tävling körs den 25:e oktober med stadsloppet Gold Coast 600.

Resultat – Topp 5

1 Craig Lowndes/Steven Richards Holden Commodore 161 varv

2 Mark Winterbottom/Steve Owen Ford Falcon +1.3654

3 Garth Tander/Warren Luff Holden Commodore +3.9516

4 Fabian Coulthard/Luke Youlden Holden Commodore +4.4166

5 Scott McLaughlin/Alexandre Prémat Volvo S60 +9.7147

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!