060816_mclaren

DaimlerChrylsler väntas köpa McLaren

Formel 1-stallet McLaren kommer inom några dagar köpas helt av DaimlerChrysler. I dagsläget äger DC 40 procent av McLaren och att köpa stallet skulle antagligen både varumärket och stallet vinna på.

Ron Dennis och Mansour Ojjeh äger sedan 1999 tillsammans 60 procent av McLaren, 30 procent vardera. De har dessutom ett avtal som säger att den ena inte kan sälja sin del själv utan bägge måste säljas samtidigt. Det innebär att de har kontroll över teamet och att DaimlerChrysler inte har bestämmanderätt. Nu talas det dock om att försäljning är på gång och att DaimlerChrysler i sådana fall köper resten av teamet och att det då troligtvis blir rent Mercedesteam.

Det mesta med det hela är en positiv affär för både DaimlerChrysler som företag och McLaren-Mercedes som varumärke. Eftersom Mercedes då får allt under samma tak och inte behöver få vissa delar från McLarenfabriken kommer de sportsliga framgångarna garanterat stiga efter årets katastrofsäsong. Dessutom är det inte många år kvar på avtalet om supersportbilen Mercedes-Benz SLR McLaren och Mercedes räknar med att göra en ny version när det sjuåriga avtalet går ut. Om de då äger hela teamet och varumärket kan de själva göra nästa generation och då dessutom göra flera varianter på den. Bland annat vill Mercedes ha en billigare variant med något svagare motor som ska konkurrera i Ferrari F430:s klass.

Dessutom har Ron Dennis, 59, inte så mycket kvar att bevisa. Han är multimiljonär sen länge, har som teamchef för McLaren vunnit både märkes och förarmästerskapen och närmar sig pensionsålder. Att bli miljardär, för det skulle han bli om han säljer, lagom till pensionen är ju aldrig fel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!