090102-dakarrallyt-2009

Dakarrallyt 2009 startar i dag, 3 januari

I dag är det dags för rallynas rally – Dakarrallyt. Efter ett års uppehåll på grund av terrorism är det nu dags för en ny start. Men det är inte Afrika som gäller längre utan Sydamerika.

Som en liten påminnelse om du nu missat det så är det dags för årets upplaga av Dakarrallyt. Starten sker i dag i Buenos Aires, alltså i Argentina, Sydamerika. Anledningen till att Afrika inte används som underlag längre är förra årets terroristhot och mördande som föregick starten som ställdes in. I Sydamerika klassas säkerheten som betydligt högre.

Målgången äger rumt 15 dagar senare, alltså den 18 januari, i Buenos Aires. Då har man kört ett antal sträckor och specialsträckor i Argentina och Chile som sammanlagt mäter 957,4 mil (se bansträckningen genom att klicka på bilden ovan).

Några utländska namn att hålla reda på är forne WRC-mästaren Carlos Sainz, WTCC-föraren Yvan Muller, franske skidåkaren Luc Alphand, Hiroshi Masouka med 20 Dakarstarter i bagaget och så klart den seglivade Stéphane Peterhansel som ställt upp tio gånger på motorcykel och sex gånger i bil. Detta år är det bil som gäller (Mitsubishi).

Svenska namn att hålla ett öga på är Eje Elg som är co-driver till italienaren med spaghetti-namnet Paolo Barilla, Tina Thörner som läser Nasser al Attiyahs karta, svenskteamet Pär Wallentheim och Olle Ohlsson i en Isuzu samt motorcykelförarna Henrik Rahm, Thomas Berglund och Annie Seel som siktar på att bli bästa kvinna.

Totalt startar 182 bilar, 83 lastbilar och 228 motorcyklar.

Rallyt ser du live på Eurosport och på teknikensvarld.se ska vi så ofta vi kan ge er information om vad som händer i Dakarrallyt 2009.

Fler filmer från inför Dakarrallyt hittar du via länken nedan.

Läs mer

Fler filmer inför starten den 3 januari

dakar.com videos 2009

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!