060512_daniel_Carsson

Daniel Carlsson blixtinkallad till Sydsvenska rallyt

Med minsta möjliga tidsmarginal lyckades Daniel Carlsson att komma till start i SM-deltävlingen Sydsvenska Rallyt som förare i Peugeot Team Sweden. Den ordinarie föraren Jimmy Joge är sjuk och därför får Carlsson chansen.

Klockan åtta på fredagsmorgonen ringde telefonen hemma hos Daniel i Säffle. Drygt trettio mil längre bort, i Vetlanda, stod svenska Peugeots värstingbil, en Peugeot 206 WRC, utan chaufför. Daniel, som till vardags kör rally-VM, har kört samma typ av bil så sent som i två VM-deltävlingar förra året, då dock med annorlunda setup. Bekant är även den kartläsare som sitter bredvid Daniel i tävlingen. Mattias Andersson, Daniels tidigare bisittare i tävlingar runt om i världen är nämligen ordinarie hos Jimmy Joge numera. 

Daniel varslades om att en start i Sydsvenska Rallyt eventuellt kunde vara aktuell redan under torsdagen, och tvekade inte att tacka ja när den definitiva förfrågan kom på fredagen, eftersom helgen ändå var fri från engagemang i VM. Själv kommenterade han möjligheten att starta SSR såhär, strax innan han kom fram till huvudorten Vetlanda på fredagsförmiddagen:

- Att köra en SM-deltävling i en WRC-bil är något jag faktiskt aldrig gjort och något av en dröm som går i uppfyllelse. Tyvärr har jag inte hunnit med några som helst förberedelser, jag fick ju nyss veta att jag skulle åka hit, och har väl därför inte särskilt höga förhoppningar. Jag har inte kört någon recce och får köra på arrangörsnoter, vilket jag inte gjort på många år. Men att starta tävlingen ska ändå bli otroligt roligt

Ända fram till första sträckans start präglades Daniels deltagande i tävlingen av frågetecken och stor dramatik. Det var länge tveksamt om Daniel verkligen skulle hinna. Från Säffle till Vetlanda är det över 30 mil. Ett tag var en helikopter påtänkt för transporten, något som dock inte blev av. Istället körde Daniel hela vägen från Säffle till Vetlanda, samtidigt som Mattias, i enlighet med reglerna, fick köra bilen fram till första specialsträckans start. Där sammanträffade de båda och startade rallyts första sträcka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!