070521_daniel_carlsson

Daniel Carlsson stängs av från rally-VM!

Daniel Carlssons paus i årets VM-satsning omvandlades till en snöplig avstängning. Internationella Bilsportförbundet ansåg att Daniels agerande förödmjukade fabriksmästerskapet trots att han hade handlat enligt regelboken.

Daniel Carlsson åkte till rally-VM Sardinien, deltog i shakedown och rullade över rampen vid invigningsceremonin. Allt för att hans beslut att pausa årets VM-satsning skulle ske enligt det Internationella Bilsportförbundets (FIA) regelbok och inte drabba teamet, OMV Kronos Citroën, negativt. Ändå fattade FIA på söndagseftermiddagen beslutet att utesluta Daniel ur årets rally-VM, med motiveringen att han förödmjukat fabriksmästerskapet genom att inte ha deltagit i rekognosceringen inför tävlingen.

I beslutet står anmärkningsvärt nog att det inte handlar om huruvida Daniel och teamet – som gemensamt fattade beslutet om hur tävlingen skulle avbrytas – agerade enligt regelverket. Istället handlar det enligt FIA om att rekognosceringen är en viktig del av förberedelserna för tävlingen där information ges om hur man ska delta.

Beslutet innebär att Daniel  inte får delta i resten av årets rally-VM, men att OMV Kronos Citroën ändå ska betala anmälningsavgiften till samtliga rallyn de registrerat sig för. Teamet har  rätt att nominera en ny förare på Daniels plats. I beslutet står också uttryckligen att domen är avsedd att fungera som prejudikat för att undvika liknande fall i framtiden.

Under veckan kommer Daniel Carlsson att ta ställning till om beslutet ska överklagas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!