Foto: Ferdi Kräling Motorsport-Bild GmbH.Free of charge

Dansk glädje och sorg i Le Mans 24h

Dansken Tom Kristensen tog sin nionde seger i Le Mans 24-timmars i helgen. Men segern överskuggades av hans landsman Allan Simonsens död.

Efter en regeländring som gjordes i sent skede tvingades Audi R18 e-tron quattro-bilar i genomsnitt köra två varv mindre på en tankning än främste konkurrenten Toyota. Audi-förarna fick kompensera för de extra depåstoppen genom snabbare varvtider på banan – och gjorde så i väderförhållanden som tidvis var mycket svåra. Regnskurarna återkom flera gånger under tävlingen.

 Det resulterade i flera olyckor och fältet körde i mer än fem timmar under gulflagg medan banan rensades och preparerades.

 I mål blev det till slut Audi i alla fall, för tolfte gången. Förutom Tom Kristensen kördes vinnarbilen av Allan McNish och Loic Duval.

 90-årsdagen av 24h Le Mans överskuggades av en dödsolycka som inträffade i GT-klassen strax efter start. Det var Allan Simonsen i en Aston Martin som förolyckades. Dansken har tidigare tävlat för Audi, bland annat i par med Edward Sandström.

 En svensk deltog på Le Mans, USA-baserade Nic Jonsson. Men han tvingades bryta i sin Ferrari 458 Italia efter 111 körda varv.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!