1 av 3: Hampus Ericsson, till vänster, och Edvin Hellsten vann på Falkenberg.
2 av 3 Foto: Armin Hadzic | A1 Work
3 av 3 Foto: Armin Hadzic | A1 Work

De fick till slut mästaren på fall i Porsche Carrera Cup

Varken Edvin Hellsten eller Hampus Ericsson kommer att vinna årets Porsche Carrera Cup. Men den kan i alla fall skryta med att ha besegrat den ”omöjlige” Lukas Sundahl. Sundahls segersvit bröts i Västkustloppet på Falkenberg.

Det har i flera säsonger varit näst intill omöjligt att besegra Lukas Sundahl när han tävlat i Porsche Carrera Cup.

Dominansen har varit total men även om det inte var ett trendbrott vi fick se på Falkenberg så var det i alla fall två nya vinnare.

Edvin Hellsten utmanade redan förra året men har haft det tyngre i år. I kvalet till det första racet lyckades Hellsten sätta näst snabbaste varvtid vilket kan en möjlighet att komma först ut på det första varvet.

– Jag gjorde en superstart på det torra ytterspåret, tog ledningen och kunde därefter åka mitt eget race. Det gick hur bra som helst, allt var perfekt, allt lirade. Jag har aldrig haft så låg puls och ändå låg jag etta, sa Hellsten efter sin första seger i cupen.

Omvänd tävlingshelg

I det andra loppet råkade flera förare illa ut i det blöta vägvalet. Hellsten höll till längre bak i fältet men efter att flera bilar försvann efterhand kunde han avancera till sjätte plats. 

En tävlingshelg som var lite tvärtom jämfört med Hellsten lyckades Hampus Ericsson bli ytterligare en debutvinnare. Ericsson, vars storebror Marcus radat upp pallplatser borta i Indycar, körde in på fjärde plats i ett stökigt förstarace. Ericsson var nere på nionde plats innan han kunde avancera och bli fyra. 

I det andra racet, som kördes helt i regn, startade Ericsson utanför kvalsnabbaste Sundahl. 

– Jag fick till en helt okey start och var uppe och tittade på Lukas in i första kurvan, men valde att ta det lugnt och backade av, berättar Hampus.

Flera förare kört ihop och i omstarten bakom säkerhetsbilen var Ericsson på hugget.

– I den andra starten fick jag till en bättre tajming med gasen och kopplingen. Det blev mindre hjulspinn och jag kunde styra in framför Lukas i den första kurvan.

Lukas Sundahl var tvåa bakom Hellsten i det första racet men i det andra blev han påkörd av Pontus Fredricsson. Det var första gången sedan 2017 som Lukas Sundahl inte tog målflagg i det tuffa serien.

Trots segrar för Ericsson och Hellsten var det en annan förare, Emil Persson, som fick med sig flest poäng hem från Falkenberg. Därmed kunde Persson avancera till andra plats totalt inför Perssons riktiga hemmatävling på Gelleråsbanan.

I Mastersklassen blev det en klar dubbel för Christoffer Bergström som också nådde bra placeringar totalt. Men det var förstås mycket tack vare att flera av de vanliga toppförarna bröt på den våta banan.

Bakom Bergström var prins Carl Philip tvåa i båda racen.

Nästa tävling i Carrera Cup körs på Gelleråsen den 20-21 augusti.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer