Det brittiskt gröna – en polsk sak

Polska Arrinera Hussarya är mer brittisk än vad du tror. En GT3-satsning är på gång och sedan följer gatbilen.

Var du en av dem som viftade bort den polska supersportbilen Arrinera Hussarya som rena drömmar? Du kanske inte ens minns den? Hur skulle du kunna gör det förresten, när den bär det namnet? Du är delvis förlåten då inte mycket har skrivits om den sedan prototypen som visades upp 2011, även om det ryktades om en produktionsstart 2014. Ja, tills i år vill säga. Bilen visades, som första polska bil, upp på Autosports bilsalong i Birmingham och deltog senare även under Goodwoods Festival of Speed.

Till 2017 kommer bilen att tävla i GT3-klassen i ett led att marknadsföra den gatlegala versionen som kommer i produktion i ett senare skede.

På bilden syns GT3-bilen posera på Brooklands, en av Storbritanniens klassiska banor känd för sin bankning. Detta för att belysa den polsk-engelska koppling rörande motorsport som utgör en del av tillverkarens profil.

Eliot Zborowski, polskättling och racerfantast, sägs var mannen bakom att grönt är Storbritanniens racingfärg – som en hyllning till Irland!

Hans son Louis blev känd som förare genom att ratta en uppseendeväckande Mercedes på Brooklands med smeknamnet ”Chitty-Chitty-Bang-Bang” som 1964 inspirerade Ian Flemming att skriva en bok med samma namn.

Historien kan du höra berättas av Piotr R. Frankowski på Arrineras motorsportsavdelning här.

Modellen Hussarya tillverkas i brittiska Cambridgeshire och inte som planerat i polska Gliwice. Motorn är fortfarande en V8 från General Motors på sju liter och 640 hästkrafter medan den ursprungliga växellådan från italienska Graziano bytts ut mot en från Hewland.

Jo, det finns även en polsk-svensk koppling då stötdämparna levereras av Öhlins.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!