090406-volvo-c30-stcc

DRIVe-teknik i Volvos nya STCC-bil

Volvo använder teknik från sin miljöbil C30 DRIVe för att göra sin tävlingsbil i STCC ännu snabbare.

Sedan länge har motorsporten utvecklat bilindustrin. Nu gör Volvo tvärtom. Använder teknik från miljöbilen C30 DRIVe för att vinna STCC

 

2008 utvecklades en helt ny tävlingsbil baserad på C30-modellen och satsningen på bioetanol och Green Racing i STCC fortsätter.

 

Volvo C30 DRIVe spelar en signifikant roll i utvecklingsarbetet av den nya tävlingsbilen. I vanliga fall använder biltillverkare nya tekniska lösningar från sina tävlingsbilar för att göra sina gatbilar bättre. Volvo använder istället flera tekniska lösningar från C30 DRIVe modellen för att göra sin nya tävlingsbil bättre.

 

Tävlingsbilens plana underrede, diffusorn bak och bakvinge är flyttade direkt från DRIVe-modellen. Samma aerodynamiska tekniklösningar som gör Volvos dieseldrivna C30 DRIVe mer bränsleeffektiv och därmed vänligare mot miljön, visade sig även göra Volvos etanoldrivna C30 tävlingsbil snabbare.

 

– Vi har testat mycket i Spanien under vintern. Både jag och min teamkollega Tommy Rustad är väldigt imponerade av att teamet kunnat ta delar direkt från produktionen av C30 DRIVe, montera dem på tävlingsbilen och genast märka avsevärda förbättringar i snabbhet, säger Volvoföraren Robert Dahlgren

 

Efter att ha varit snabba från start 2008, men inte fått tekniken att hålla samman riktigt, var Volvo riktigt snabba, och hållbara, i slutet av säsongen och Robert Dahlgren/Tommy Rustad får finna sig i att vara ett av de favorittippade stallen. Säsongen startar på Mantorp första helgen i maj.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!