Foto: KUNKEL

DTM överger V8-motorer

DTM planerar att överge den fyraliters V8 de tävlat med sedan serien återuppstod år 2000. I framtiden blir det raka fyror med turbo.

Anledningen till detta är, förutom att det spar pengar, att DTM vill bli mer globala. De vill kunna tävla i det japanska Super GTmästerskapet och avser att starta DTM i Amerika. 

Det blir dock inte de 1,6-liters turbomotorer som återfinns i såväl WRC som WTCC utan DTM går sin egen väg med tvålitersmotorer och turbo. 

Likadana motorer planeras för Super GT som kommer att införa dessa i huvudklassen GT 500 redan nästa säsong. 

Vad gäller Amerika planeras DTM att dra igång där 2015 eller 2016 och när detta sker byter även moderskeppet DTM till tvålitersmotorer. 

Anledningen till att det inte sker tidigare är bland annat att BMW fick utveckla en helt ny motor till fjolårets säsong, när de gjorde comeback i DTM, och de vill fördela den kostnaden på fler år. 

Hur tävlingsförfarandet ska gå till mellan Europa, Japan och Amerika är inte fastställt. Men det vara möjligt att tävla med samma bil på alla tre kontinenterna. 

Tillsammans med Bosch håller DTM även på med att utvecka ett system för bromskraftåtervinning som ska kunna användas av alla deltagande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!