081216-vw-stcc-eon-biogas

E.ON går in i STCC med två gasdrivna VW Scirocco

Nu är det officiellt – två stycken Volkswagen Scirocco ställer upp i nästa års STCC. Bakom satsningen står energiföretaget E.ON som fyller tankarna med gas. Förare blir STCC-räven Fredrik Ekblom och Patrik Olsson.

E.ON tillsammans med sin huvudpartner Volkswagen ställer upp i STCC 2009. Man kommer att tävla med två stycken Scirocco, en bil som redan bevisat vad den går för på tävlingsbanorna i och med klassegern i 24-timmars på Nürburgring i början av sommaren.

Det speciella med de båda Scirocco-bilarna i STCC är att de kommer att köras på biogas. Syftet är att visa potentialen i detta betydligt mer miljövänliga bränsle som E.ON planerar att introducera på bredare front.

– STCC är ett utmärkt tillfälle att visa upp Sveriges klimatsmartaste drivmedel – biogas. Den här bilen ser vi som ett nästa steg i vår satsning på biogas till fordon, eftersom den visar att biogas är som alla andra drivmedel – bara bättre. Satsningen är dessutom ett bra exempel på ett nödvändigt samarbete med övriga aktörer på fordonssidan – i detta fall Volkswagen, säger Håkan Buskhe, koncernchef för E.ON som är ledande aktör på biogas.

Det svenska team som ska driva hela satsningen – som till att börja med görs på tre års sikt – är Brovallen Motorsport med STCC-profilen Tobias Johansson i spetsen. Tobias har under de nio senaste åren drivit sitt eget privatteam i STCC, men har också ett förflutet inom Audi-teamet KMS.

– När E.ON frågade mig om jag ville ta hand om deras STCC-satsning behövde jag inte fundera särskilt länge. Jag har svårt att tänka mig något mer inspirerande inom svensk motorsport än att få introducera ett helt nytt och dessutom klimatsmart bränsle, berättar Tobias.

Bakom ratten på den ena Sciroccon kommer vi att finna en av de mer rutinerade förarna i svensk motorsport – Fredrik Ekblom. Han har mer än god erfarenhet av STCC då han vunnit serien tre gånger, senast 2007.

– För mig innebär detta en stor utmaning. Jag har tävlat i STCC i sammanlagt nio säsonger så att få vara med från starten i ett helt nytt racingkoncept med tydlig miljöprofil känns nytt, fräscht och oerhört spännande, säger Fredrik.

Den andre föraren i teamet är unge Patrik Olsson, endast 20 år gammal. Han har bland annat erfarenhet från tyska Volkswagen Polo Cup där han som bäst slutade på andra plats 2006.

– Många har tävlat där i flera år och kör mycket på rutin och de kan varenda bromspunkt. Själv ska jag nu skapa mig den rutinen för att kunna utmana om topplaceringar förhoppningsvis mot slutet av säsongen vilket är mitt mål för året på banan. Det ska även bli väldigt inspirerande att få Fredrik som teamkamrat och jag hoppas kunna lära mig av en mästare, berättar Patrik.

Volkswagens STCC-satsning med två gasdrivna Scirocco kan ses som draghjälp till bilmärkets satsning på gasdrivna bilar – inte minst kommande VW Passat TSI EcoFuel som dyker upp i februari.

Volkswagen Scirocco 2,0 Biogas

Tekniska data

Kaross Karossmodifieringar i kolfiber

Motor 1998 cc 4 ventiler/cyl Turbo

Effekt ca 285 hk, 300 Nm

V-låda 6-växlad sekventionell, 20 separata utväxlingar

Bromsar 332 mm fram, 280 mm bak

Prestanda 0-100 km/h ca 5 sek

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!