090407-fia-samma-motor

En och samma motor i Formel 1, WRC och Formel 2 år 2013

FIA-chefen Max Mosley har avslöjat sina planer på att inför motorsäsongen år 2013 ha tagit fram en ”världsmotor” som gemensamt ska användas inom olika klasser, bland annat Formel 1, Formel 2 och WRC-rallyt.

Max Mosley, president för FIA (Internationella Bilsportförbundet), har planer för framtiden som kan väcka en hel del åsikter hos både motorsportaktiva och fantaster.

Han (oklart hur mycket av planerna som är Max Mosleys alternativt FIA:s) vill inför säsongen 2013 se en ”världsmotor” användas i de tre FIA-klasserna Formel 1, Formel 2 och WRC.

Anledningen till att han vill ta fram en gemensam motor i alla tre klasserna är flera. En av dem är att enorma pengasummor skulle kunna sparas då de olika teamen i respektive klass inte behöver fokusera på motorutveckling. I alla fall inte på samma sätt som i dag.

Planerna är enligt Mosley i sin absoluta linda, men han har förhoppningar om att kunna involvera motortillverkarna inom kort.

En och samma motor för alla tre ovan nämnda motorsportklasser, men enbart i grund och botten. I Formel 1 kan motorn vara turboladdad medan man i Formel 2 kan köra med sugmotor, det vill säga samma motor som i Formel 1 men utan turboladdning. I WRC kan samma motor ha antingen eller, enligt vad Max Mosley uttalade under hans besök i Rally Portugal i helgen.

För Formel 1-varianten av motorn ser Mosley gärna en vidareutveckling som innefattar KERS som redan i dag finns på flera av Formel 1-bilarna. Han nämnde också att energi skulle kunna återvinnas från avgaserna och kylsystemen, vid sidan om bromsarna.

Tänk er säsongen 2013. Sebastian Vettel, Formel 1, och Sebastien Loeb, WRC (lär dock ha lagt av då), med samma motor under huven. Vad tror du om det?

På bilden ovan ses Toyotas Formel 1-motor till nuvarande bilen TF109. Åtta cylindrar, 2,4 liter, drygt 700 hästkrafter och varvvillig upp till 18 000 r/min.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!