F1 Spaniens GP

F1: Katastrofen i Katalonien

Manfallet i Spaniens F1-lopp var rejält. Åtta förare kom aldrig i mål. Felipe Massa (Ferrari) segrade och Takuma Sato fixade Super Aguris första GP-poäng.

Det var 30 grader varmt vid Circuit de Catalunya norr om Barcelona i söndags. På läktarna var tempen om möjligt ännu högre, spanjorerna ville se hemmasonen Fernando Alonso (McLaren) som kvalat in som tvåa efter Felipe Massa. 

Alonso satsade allt i första kurvan efter start, men omkörningen av Massa, på yttern (!), gick inte som planerat. Det blev lätt kontakt mellan bilarna, Alonso åkte ut i gruset och halkade ner till en fjärdeplats. McLarens nya stjärnskott Lewis Hamilton tog över andraplatsen, följd av Kimi Räikkonen (Ferrari).

I samma veva började manfallet. Alexander Wurz (Williams) och Ralf Schumacher (Toyota) krockade i samband med Alonsos avåkning och Wurz gick direkt i depå. Schumacher bytte noskon och fortsatte några varv till men fick bryta när det var 21 varv kvar.

Otursgubben Räikkonen fick motorproblem och tvingades bryta, liksom hela sju andra.

Efter 65 varv gick Massa i mål som segrare, med Hamilton 6,7 sekunder bakom sig. Tack vare Räikkonens avbrutna tävling kom Alonso trea – men var inte nöjd. 

Gladast var ändå japanen Takuma Sato då han tack vare en åttondeplats blev historisk genom att fixa Super Aguris första GP-poäng.

Nu leder nykomlingen Lewis Hamilton mästerskapet på 30 poäng, med regerande världsmästaren och teamkollegan Fernando Alonso tätt bakom sig på 28 poäng. Om två veckor är det dags för nästa tävling i anrika Monaco.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!