080317-f1-australien-2008

F1-säsongen drar igång!

Till helgen drar F1-VM igång på allvar med första deltävlingen i Australien. Så se till att bänka er innan frukost på söndag morgon!

Äntligen är vintern över! Okej, rally-VM och MotoGP har startat liksom WTCC och NASCAR. Men vintern känns inte riktigt över förrän F1-starten går i Melbourne nu till helgen.

Utan tvekan lär McLaren och Ferrari ha övertaget även i år, men inom dessa två lär kampen bli stenhård. Lewis Hamilton är favoriten hos det engelska stallet, men nya teamkompisen Heikki Kovalainen blir en svår nöt att knäcka. Detsamma gäller hos Ferrari där Felippe Massa kommer att vända ut och in på sig själv för att sikta mot VM-titeln. För att lyckas med den ambitionen måste han knuffa ner Kimi Räikkönen från tronen, ingen lätt uppgift. Ännu svårare är det nu sedan finländaren lyckades ta hem sin första VM-titel i fjol. Mycket vill ha mer! 

Om kampen i toppen blir hård så lär den bli etter värre på mittfältet. Världsmästarna från 2005-2006, Renault, vill bara glömma förra årets nederlag och sätter naturligtvis stor tilltro till den hemvändande sonen Fernando Alonso. Men frågan är om de tappade för mycket i fjol, det kanske inte räcker med en dubbel världsmästare för att rätta till felen. Kombinationen borde inte vara med och slåss i toppen förrän senare under säsongen, men vi får en god värdemätare på söndag.

BMW-Sauber var hetaste mittfältaren ifjol, men än så länge är de ett oprövat kort. Frågetecknen har helt enkelt varit för många under försäsongen. Williams nya bil däremot har visat sig vara grymt snabb och det vore roligt om de kunde sikta mot framgångarna igen. För tio år sedan, 1997, var de trots allt regerande världsmästare. 

Red Bull kan bli en av säsongens överraskningar. Redan i fjol visade teamet bitvis riktigt bra prestanda, vilket dessvärre blandades med allt för många tekniska missöden. Växellådan var en särskilt ömtålig punkt. 

Honda och Toyota är riktigt svårbedömda. Honda vill glömma förra säsongen och har åter allt att bevisa. Sedan framgångssagan 2004 har teamet gått kräftgång (bortsett från Buttons seger i Ungern 2006) och inget talar för några direkta överraskningar i början av säsongen. Ferraris förre teamstrateg Ross Brawn har värvats, men när hans inflytande kommer att märkas i resultaten återstår att se. För Toyotas del måste resultaten börja komma nu, annars är väl frågan varför de ska fortsätta med F1. Med budget som ett toppstall borde resultaten vara där efter, inte minst då stallet nu går in på sin sjunde säsong. 

Huruvida Super Aguri kommer att leva så länge är svårt att sia om eftersom de nätt och jämnt lyckades ta sig till Melbourne. Då ekonomin har haltat har testdagar ställts in och teamet är utan tvekan sämst förberedda. Räkna inte med några framskjutna placeringar. Toro Rosso däremot har talangfulle Sebastian Vettel i ena bilen och rutinerade fransmannen Sebastian Bourdais (fyra raka champcar-mästerskap 2004-2007) i den andra. I det udda loppet med skiftande förutsättningar kan de glänsa, vilket Vettel sånär lyckades med i Japan 2007. För övrigt ska de hålla till på den nedre halvan av resultatlistan, liksom nybildade Force India (före detta Spyker, som var före detta Midland, som var före detta Jordan...).

TV-tiderna är som följer

TV 6 lördag 15/3 klockan 03.55 kval

TV 6 söndag 16/3 klockan 05.15 race

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!