070520_formel_1_v6_bio

F1: V6 med turbo och biobränsle

FIA med presidenten Max Mosley i spetsen vill inom en snar framtid radikalt ändra F1-bilarna. Målen är mer miljömedvetenhet och en strävan att få bilarna mer relaterade till vanliga bilar.

De senaste åren har FIA och Max Mosley diskuterat att göra bilarna i dagens Formel 1 mer miljövänliga och samtidigt få dem motormässigt att efterlikna vanliga bilar. Max Mosleys senaste förslag är ett steg i denna riktning.

Från och med år 2011 vill han att F1-bilarna ska använda turboladdade V6-motorer på 2,2 liter. Dessutom har han som förslag att dessa motorer ska köras på biobränsle. Vilken typ av biobränsle har inte nämnts, men mycket troligt är biodiesel. Bland annat Audi har lyckosamt testat detta på sina Le Mans-prototyper.

Som om detta inte är nog så har Max Mosley uttalat följande förslag som kan anses något kontroversiella. Varvtalsstopp vid 10 000 varv per minut (drygt hälften mot idag), powerboost-knapp för omkörningar, identiska chassin för alla bilar, fyrhjulsdrift och återinförande av traction control.

Återstår att se hur biltillverkarna reagerar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!