110621-wrc-abu-dhabi

Färre europeiska rallyn att vänta

Det internationella bilsportsförbundet FIA:s president Jean Todt vill ha rallytävlingar över hela världen – precis som namnet World Rally Championship antyder.

– Det här är ett världsmästerskap och för närvarande så är det alldeles för mycket fokus på Europa. Vi jobbar på att göra om det, men det tar tid. Vi vill att världsmästerskapet ska hållas runt i hela världen – och det omfattar även Mellanöstern och Afrika, sa Todt i samband med Acropolis-rallyt i söndags enligt sajten maxrally.com.

Av 13 rallyn så kommer bara fyra av dem hållas utanför Europa denna säsong. 

När World Motor Sport Council WSMSC möttes upp i början av juni var en av punkterna på mötet Abu Dhabis rally. Istället för att få hålla i ett officiellt rally menar man på WSMC att Abu Dhabi inte är redo utan erbjuder istället ett kandidat-rally. De körs som inofficiella tävlingar för att se om vägarna och organisationen bakom står pall för ett officiellt WRC-rally. 

Den förenade arabemiraten UAE hade hoppats att få dyka upp i årets tävlingar och är besvikna på utvecklingen. Från UAE:s sida kommer kritik åt WSMC:s håll där deras representant Dayne Lim kallar hanteringen av ärendet för flipfloppande kring rallyts vara eller inte vara. 

Tar man en kik på inplanerade rallyn för 2012 har Italien seglat upp på den plats som tidigare var reserverad för Abu Dhabi. Men i och med Jean Todts uttalande vid Acropolis-rallyt ser det återigen ljust ut för en större geografisk spridning av WRC-rallyn. När det kommer ske återstår däremot att se.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!