Foto: Glenn Lindberg

Fartfylld premiär på Österlen

Svensk Bilsport i fokus på ny utställning på Autoseum i Simrishamn. På lördag sker invigningen!

Sveriges största bilmuseum, Autoseum i Simrishamn, öppnar den 27 april dörrarna till en ny utställning som behandlar svensk bilsport.

Utställningen är permanent och är uppbyggd kring en tidslinje som tar besökaren från de första tävlingarna på svensk mark under 1900-talets början till morgondagens motorstjärnor.

I centrum står naturligtvis bilarna som efterhand kommer att bytas ut för att hålla utställningen levande. I sitt arbetet har Autoseum fått assistans av bland andra Kungliga Automobilklubben, Svenska Bilsportsförbundet och oss på Teknikens Värld.

– Ett museum får aldrig bli statiskt utan måste ständigt förnyas. Det är anledningen till att vi nu efter tre år med en Ronnie Peterson-utställning går vidare med ett nytt koncept, svarar museets Uno Levinsson när vi frågar om varför man satsar på en utställning om just bilsport.

– Men så går det givetvis inte att sticka under stol med att ett ”visst” eget intresse för motorsport finns med i bilden också, fyller han snabbt i.

Är det någon bil på utställningen som du tycker besökaren ska kika extra på?

– Uttrycket att ”sanningen finns i betraktarens öga” kommer väl till pass i detta sammanhang. Vilken som är den mest intressanta bilen kommer nog vara väldigt individuellt. Men en äkta måsvinge-Mercedes med spännande historik kombinerat med dessa undersköna linjer blir nog ändå min favorit.

Under invigningsdagen kommer en av svensk motorsports allra största ikoner, Picko Troberg, att intervjuas av Sveneric Eriksson och därefter inviga utställningen för att sedan guida runt och berätta om bilarna. På kvällen blir det en ”racingbal” med kåserier av Picko.

Nu startar säsongen på riktigt. Är det något annat på gång på museet?

– Massor. Jag vill framför allt framhålla ett stort event den 20:e juli då hela vårt stora område kommer att vara fyllt med spännande utställning av olika fordon.

Autoseum håller öppet varje dag i veckan klockan 11-17 från och med maj månad till september.

Besök gärna Autoseums hemsida.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!