060515_f1_spanien

Fernando Alonso – kungen av Spanien!

Favorittrycket var enormt när den regerande Formel 1-världsmästaren Fernando Alonso startade från pole position i sitt hemma-GP. Men den unge spanjoren var iskall, gjorde inte ett enda misstag och krossade allt motstånd.

130 000 åskådare på plats och pressen att aldrig ha vunnit sitt hemma-GP skulle kunna knäcka de flesta i Formel-1-världen. Men inte regerande världsmästaren Fernando Alonso. Först utklassade han Michael Schumacher i kvalet och tog pole position med tre tiondelar. 

När starten sedan gick drog den unge spanjoren upp ett tempo som ingen annan kunde hänga med i, han drygade ut ledningen med sekunder varje varv och hade dessutom teamkompisen Fisichella närmast bakom som en buffert mot Ferrari och ”Schumi”. Men egentligen behövdes aldrig någon buffert, Alonsos besinningslösa öppningstempo kom att bli helt avgörande. Visserligen gick Renault i depå fem varv tidigare än Ferrari (båda teamen körde tvåstopps-strategi), men när första stoppen var avklarade hade Alonso ändå drygt tio sekunders ledning – en ledning som sedan växte igen. Schumacher lyckades däremot ta sig förbi Fisichella under första stoppet och kom ut precis framför italienaren, som snart blev så pressad av situationen att han åkte av banan och förlorade dyrbar tid. Men trots detta, att Schumacher åter fick fritt spelrum, hjälpte inte den sjufaldige världsmästaren – Fernando Alonso var en omöjlig nöt att knäcka idag. 

Efter 66 stenhårda och prefekt avverkade varv tog spanjoren målflaggan framför en minst sagt exalterad spansk publik. Pressen inför loppet var stenhård, men Alonso visade prov på extrem kyla och fullständig fokusering. Han leder nu förar-VM på 54 poäng före Michael Schumacher på 39 och Kimi Raikkonen på 27. Nästa lopp körs i Monaco den 28 maj.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!