061023_f1

Fernando Alonso världsmästare igen!

Det blev en andraplats i årets final i Formel 1-VM för Fernando Alonso. Michael Schumacher blev fyra. Därmed är Fernando Alonso världsmästare i Formel 1 för andra året i rad.

Det var ju väntat att det skulle bli så här. Michael Schumacher hade en chans att vinna sin åttonde VM-titel, han var tvungen att vinna samtidigt dom Alonso inte fick ta poäng. Men på en söndag då brassen Felipe Massa var överlägset snabbast, ledning från start till mål, tog Alonso poäng och Schumacher vann inte så det var inget snack om saken. Men det låg mer bakom resultatet.

Schumacher fick inte till något bra kval och fick starta från ruta 10 efter att man fått problem med att byta bränsle. Stallkamraten och hemmaföraren Felipe Massa körde däremot väldigt fort och tog Pole Position. Fernando Alonso startade från fjärde ruta.

Massa drog enkelt i från täten och kunde kontrollera loppet i sitt eget tempo, samtidigt kom Schumacher körande i ett ursinnigt tempo bakifrån och de dröjde inte många varv förrän han var ikapp Giancarlo Fisichella som då låg femma. En sen inbromsning och Schumacher var förbi på utsidan om Fisichella, men då hände något. Tysken tappade fart och Fisichella kunde enkelt ta tillbaka sin position. Det visade sig att han gått för tvärt in i kurvan och med sitt vänstra bakdäck kört över Fisichellas framvinge. Däcket totalförstördes och efter ett långsamt varv kunde han ta sig in i depån för att byta däck och när han kom ut var han nästan sist.

Det tog lite udden av allt, mästerskapet var nu mer eller mindre avgjort men inte ger man upp i sitt sista lopp i karriären. Samma höga tempo, samma galna omkörningar och mot slutet av loppet hade Schumacher kört upp sig från 17:e till fjärde plats. Alonso hade samtidigt tagit sig upp på andraplats och den som skilde dem åt, Jenson Button, hade kört upp sig från 14:e startruta.

I den ordningen tog de sig sedan i mål. Felipe Massa tog emot folkets jubel som segrare och dessutom första brasse att vinna Brasiliens GP sedan Ayrton Senna 1993. Fernando Alonso som tvåa i loppet men segrare av mästerskapet i sitt sista lopp för Renault. Jenson Button som trea men med sitt bästa lopp i karriären. Michael Schumacher som fyra efter årets upphämtning och med sin arvtagare i Ferrari, Kimi Räikkönen, som femma. Giancarlo Fisichella, Rubens Barichello och Pedro de la Rosa tog sig i mål på de sista poängplatserna i den ordningen. Takuma Sato noterade sin och nykomlingen Super Aguris bästa resultat för säsongen med en tionde plats och detta trots att endast fem förare bröt loppet.

En fantastisk säsong är därmed över efter en rafflande strid mellan Alonso och Schumacher. Den senare lägger nu overallen på hyllan, i alla fall vad det gäller F1 (det har viskats om en DTM-säsong) och man får väl säga att han avslutade med flaggan i topp. Nu börjar förberedelserna inför nästa säsong som kan bli minst lika spännande då det finns många unga och hungriga förare.

- Världsmästaren Fernando Alonso går till McLaren som redan nästa år kan vara helägt av Mercedes och då bör de bli mer slagkraftiga.

- Kimi Räikkönen, trea i förra årets mästerskap och femma i år går till Ferrari och tar över efter Michael Schumacher.

- Jenson Button stannar hos Honda som blir allt bättre. Visade klass senast i Brasilien och kan definitivt utmana om bilen håller.

- Renault har veteranen Giancarlo Fisichella som försteförare men uppmärksamheten lär ligga på andreföraren Heikki Kovalainen som visat att han är riktigt snabb på testerna. Kan överraska.

Vi ser fram emot nästa säsong och passar att gratulera Fernando Alonso och Renault till dubbla segrar i både förar- och märkesmästerskapen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!