081028-ferrari-f1-lämnar

Ferrari hotar lämna Formel 1

Ferrari överväger att sluta med Formel 1. Det är förslaget om enhetsmotorer från en och samma tillverkare som får Ferrari, och Toyota, att rasa.

Vi har tidigare skrivit om att Internationella Bilsportförbundet vill att en och samma tillverkare ska leverera motorer, eller i alla fall de tekniska ritningarna till den, för alla Formel 1-stall.

Detta förslag har fått både Ferrari och Toyota att agera. De menar att om de de inte får tillverka egna motorer är det inte intressant att deltaga i Formel 1 längre. Ferrari säger i ett uttalande att de förvisso är intresserade av att kostnaderna i Formel 1 ska minska men inte på bekostnad av motorerna.

Ferrari har varit med i Formel 1 sedan starten och stallet genererar starka känslor, i båda riktningar, bland sportens alla fans.

Fler tillverkare lär fundera på att hoppa av Formel 1 om förslaget blir verklighet. Samtliga de som i dag tillverkar motorer för Formel 1 har kommit överens om att inte lämna in något förslag till FIA om en enhetsmotor.

Det är med andra ord krig i Formel 1 igen och säkert kommer tankarna på en ny utbrytarserie att börja figurera igen.

Med den ekonomiska kris vi nu har är det säkerligen också så att flera biltillverkare ser en chans att hoppa av Formel 1 på ett ”snyggt” sätt om förslaget om enhetsmotorer går igenom.

FIA har satt en deadline för ansökningar gällande motorkonstruktionen till den sjunde november.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!