090112-ferrari-f1

Ferrari hotar lämna Formel 1 inför 2010

Ferrari har i dag i ett pressmeddelande kungjort att man starkt överväger att lämna Formel 1-sporten om inte FIA tar tillbaka sitt beslut om ett snävt budgettak för nästa säsong.

FIA:s nya regler om ett snävt budgettak om cirka 465 miljoner kronor per stall nästa säsong har fått sig en rejäl törn. Sedan tidigare har BMW Sauber, Toyota, Red Bull och Toro Rosso, men även Renault och McLaren, uttalat sig negativt om de nya reglerna och har även talat om att lämna Formel 1-sporten.

I dag gick Ferrari ut med med ett pressmeddelande där de svart på vitt skriver att de tänker lämna motorsportens kungaklass om inte FIA gör helt om och stryker reglerna med ett pressat budgettak, som ska införas redan nästa säsong. Det är Ferraris styrelse som har tagit beslutet, ordagrant skriver de som följer:

"No F1 in 2010 if the rules don’t change".

Hårda bud alltså! Nu är det upp till FIA att se över sina nya regler. Risken finns att det inte blir någon Formel 1-säsong nästa år, i alla fall inte enligt det vanliga formatet. Skulle Ferrari drar sig ur så finns det risk att övriga team som inte är nöjda med de nya reglerna följer Ferraris exempel.

Den 29 maj är sista datumet för teamen att anmäla sina bilar och förare till nästa års säsong. Vi får se om Ferrari återfinns i den skaran. 

Renault hotar också lämna Formel 1

Renault har nu sällat sig till dem som inte tänker ställa upp i Formel 1 om det nya budgettaket går igenom.

Teamets president Bernard Rey säger att “om de förändringar som FIA bestämde den 29 april går igenom ser vi ingen annan utväg än att dra oss ut ur Formel 1 efter 2009 års säsong. Renault menar också att teamens förening, FOTA, har velat skapa ännu större besparingar men inte på detta drastiska sätt som nu sker och skapar två olika klasser inom Formel 1.

Av: PeO Kjellström

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!