080107-ferrari-f1-2008

Ferraris nya F1-bil

I går lät Ferrari täcket falla av årets nya F1-bil som anpassats till de nya reglerna. Bilen är bland annat tyngre och med kortare hjulbas.

Bilen som kallas F2008 går internt hos Ferrari under kodnamnet 659 och ska ha anpassats till de nya direktiven som gäller för årets tävlingsfordon i F1-klassen. En av de största förändringarna är att det i år är förbjudet att använda någon form av antispinnsystem. Vidare har de tillspetsade säkerhetsreglerna påverkat utformningen av flera viktiga komponenter. Bland annat är skyddet kring förarens huvud mer omfattande än tidigare. Dessutom kommer ett nytt elektroniskt kontrollsystem, SECU, att monteras hos samtliga F1-bilar. 

För övrigt är det mesta modifierat enligt konstens alla regler så långt regelboken tillåter. Fjädrings- och bromskomponenter är nya liksom den sjustegade växellådan. Den aerodynamiska utformningen är ny men kommer sannolikt se helt annorlunda ut när det är dags för start i årets första race.

Motorn som kallas 056 är en 90-graders V8 på 2398 kubikcentimeter med totalt 32 pneumatiskt (luft) styrda ventiler och digital bränsleinsprutning. BBS-hjulen är av 13-tumsmodell.

F2008 uppges väga 605 kilo startklar med förare.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!