090807-powerboat-p1-gbg

Festen har börjat! Powerboat P1 Göteborg

Båtar lyfts i sjön, förare stretchar på land och väderprognosen säger perfekta förhållanden. VM-serien Powerboat P1 körs i helgen i hamninloppet utanför Göteborg, men tävlingsteamen går att också att titta närmare på.

Inne i Göteborg, på City Race Arena (gamla Bananpiren) har en ”dry pit” byggts upp. Denna torrdepå tillåter besökarna att titta – och höra (!) – havets fartmonster på närmare håll. Ytskärande propellrar, stegskrov och fräsande marinmotorer i skrov som mäter mellan 33 till 43 fot (10,9-14,2 meter).

Powerboat P1-serien går in på sitt sjunde år och startfältet består av 14 team, uppdelade i två klasser, Evolution och Supersport.

Evolution är den mest extrema, har täckt sittbrunn och toppfart på 110 knop, ungefär 200 km/h. Ledare i Evolution-klassen är båtteamet Silverline Bullet Racing (500 poäng) medan Seagull Chaudron (593 poäng) leder i Supersport. 

Två personers besättning, förare och ”throttleman” – gasaren, som hela tiden anpassar varvtal för maximal fart och undvika övervarvning i grov sjö. Ibland använder sig även teamen av en separat navigatör.

Tävlingarna avgörs i hamninloppet just nedanför Oscar II:s fort vid GKSS-hamnen i Långedrag 8-9 augusti.

För mer info besöker du havetsgrandprix.se

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!