090411-f1-renault-krasch Foto: LAT Photographic

FIA-tjänsteman kraschade Formel 1-bil

Det är inte helt enkelt att ratta en Formel 1-bil med drygt 700 hästkrafter. Det bevisade en FIA-tjänsteman i torsdags när han inte hann speciellt långt med en av Renaults bilar.

Det var i torsdags som Renault hade en roadshow på motorbanan i Dubai där bland annat Formel 1-föraren Nelson Piquet deltog.

En annan deltagare var Förenade Arabemiratens motorklubbs president Mohammed bin Sulayem som även innehar en post som vice president inom FIA. Han är en erfaren förare, bland annat är han 14-faldig rallymästare i Mellanöstern. Han har faktiskt vunnit fler regionala och internationella mästerskap än någon annan förare i världen genom tiderna.

Då kan man förmoda att killen är en fena bakom ratten. Men en Formel 1-bil skiljer sig antagligen på de flesta punkter jämfört med vad han rattat tidigare.

Tidigt på torsdagen fick Mohammed bin Sulayem provköra, på avstängd väg, Renaults bil från förra året – R28. Det gick bra så det var fritt fram för honom att visa upp sin skicklighet på Dubai Autodrome inför publik.

Han kom dock inte så långt… ta en titt på videon nedan hur det gick.

Mohammed bin Sulayem fördes till sjukhus men rapporterades ha undkommit utan några direkta skador. Bilen ska även den ha klarat sig hyfsat – efter ett längre verkstadsbesök ska den kunna vara körduglig igen.

Vår egen Mikael Stjerna har faktiskt också rattat en av Renaults Formel 1-bilar. Det gick betydligt bättre, vilket du kan se här.

Följande hör inte hit, men som hängivet Pearl Jam-fan de senaste 18 åren blev jag riktigt paff när jag hörde vad som kom ut från högtalarna på Dubai Autodrome under videons (den sista här nedan) två sista sekunder.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!