090619-FIA svarar FOTA

FIA viker inte en tum – besvikna på FOTA

Krigen mellan FIA och FOTA fortsätter. Som svar på FOTA:s tidigare pressmeddelande om att de åtta toppstallen nästa säsong bildar en egen serie har nu FIA skickat ut ett pressmeddelande där de uttrycker sin besvikelse och inte viker en tum.

I natt släpptes bomben då FOTA, Formel 1-teamens egen organisation, skickade ut ett pressmeddelande om att de inte finner sig i FIA:s nya reglemente om ett lågt satt budgettak inför nästa säsong och därför beslutat sig för att bryta sig ur nuvarande mästerskapsserien och skapa en egen 2010. Stallen det berör, medlemmarna i FOTA, är Ferrari, McLaren, Renault, BMW Sauber, Toyota, Brawn GP, Red Bull Racing och Toro Rosso.

Nu har FIA, med Max Mosley i spetsen, replikerat och attackerar FOTA:s beslut och pressmeddelande.

De skriver att de är besvikna på FOTA men inte förvånade över deras beslut. De uttrycker också FOTA:s oförmåga att kompromissa för idrottens bästa och påpekar att det finns element inom FOTA som inte har deltagit i de många och långa diskussionerna med god anda och inställning utan redan från början har sökt dagens utgång.

Vidare skriver de att de inte kan tillåta en ekonomisk kapprustning i mästerskapet och att de inte tillåter att FOTA dikterar reglerna för Formel 1.

Trots dagens tuffa besked från FOTA viker FIA inte en tum. I sitt pressmeddelande klargör de att den tidigare förlängda tidsfristen för att anmäla sig till nästa års säsong ovillkorligen går ut i kväll. I morgon prestenterar FIA listan med de stall som kommer att deltaga i nästa års Formel 1-världsmästerskap.

Frågan är vilken sida som kommer att mjukna först, för någon bör verkligen göra det om vi inte ska riskera att stå där utan ett världsmästerskap i motorsportens kungaklass nästa år.

Antagligen är det FIA som får krypa till korset till slut, eller som Red Bull Racings stallchef Christian Horner uttrycker det:

– Beslutet ligger verkligen i FIA:s händer nu.

Han berättar för autosport.com att stallen (FOTA) verkligen har gått så långt som de kan och att det finns inga andra alternativ än en utbrytarserie nästa säsong om de inte kan tävla under det nuvarande reglementet för Formel 1. Om de vill fortsätta tävla måste de alltså titta på andra lösningar.

– Red Bull Racing vill tävla mot de bästa ställen och det bästa motståndet i världen, så ett mästerskap utan Ferrari, McLaren, Renault och andra stall är helt ointressant för oss. Med all vederbörlig respekt till de andra stall som vi aldrig hört talas om tidigare.

Missa inte att läsa Formel 1-chock! Åtta stall lämnar VM.

Läs mer

Extern länk

FIA:s pressmeddelande

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!