FILM: Honda Jazz som rallybil

Honda Jazz kanske inte är den första bilen du tänker på när du tänker på rallybilar, men faktum är att Honda just nu testar rally-Jazz för fullt inför kommande säsong av det australiensiska rallymästerskapet.

Någon mer än övertecknad som minns att Suzuki under något år i slutet av 1990-talet körde Baleno Kombi som rallybil (i någon lägre serie än WRC, förvisso)? Kanske inte riktigt lika udda, men ändå lätt otippad som rallybil får högbyggda småbilen Honda Jazz sägas vara.

Som du ser nedan finns dock även denna i fullt verklig tappning. Det är Honda i Australien som låtit bygga om två Jazz till rallybilar, detta har skett med hjälp av trimpaket från japanska snarast in-house-trimmaren Mugen och Hondas erfarna tävlingsbilsavdelning JAS i Italien (som bland annat har byggt de Hondor som gått i STCC och WTCC). Därefter har bilarna skeppats till Australien och bland annat satts i händerna på brittiske rallyföraren Guy Wilks (se filmen nedan). Ordinarie förare blir dock Eli Evans, som ska få sällskap av ytterlgiare en, hittills okänd stallkamrat.

Prestandamässigt når bilarna nästan, men inte riktigt, upp till WRC-standard. Effekten ligger på ungefär 250 hästkrafter vid 8 500 varv/min (att jämföra med Citroën DS3 WRC som ligger ett 50-hästars-hack högre) och vridmomentet på 193 newtonmeter.

Filmen från testerna av Honda Jazz rallybil ser du nedan, samtidigt som vi önskar Honda lycka till i australiensiska rallymästerskapet som börjar i mars. 

Vi antar att det kommer att gå som en dans.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!