Electric RaceAbout

Finsk elbil slår rekord på Nürburgring

Elbilen Electric RaceAbout har slagit rekord för gatregistrerade elbilar runt Nürburgring. Med den tyske racerföraren Ralf Kelleners bakom ratten gick bilen i mål efter 8 minuter och 42,72 sekunder.

Finska sportbilar är inget man hör om alltför ofta, men nu har en grupp elever på yrkeshögskolan Metropolia i Helsingfors byggt en elbil som slagit rekord runt den klassiska Nordschleife på Nürburgring. Tiden på 8 minuter och 42,72 sekunder sattes av tysken Ralf Kelleners och är snabbast i världen för gatregistrerade elbilar. Tidigare i år satte Toyota Motorsport rekord för elbilar men den får inte användas på allmän väg, vilket alltså Electric RaceAbout, ERA, får.

 Första försöket att slå rekordet slutade på 9 minuter och 8 sekunder vilket inte lyckades knäcka det tidigare rekordet. Efter en del justeringar lyckades man sedan putsa på tiden med hela 25 sekunder. 

 Den 1 720 kilo tunga ERA drivs av fyra elmotorer som tillsammans levererar 400 hästkrafter och 800 newtonmeter. Toppfarten är cirka 244 kilometer i timmen och runt Ringen höll man en snitthastighet på 142 kilometer i timmen. 

 Se höjdpunkter på rekordvarvet i filmen här nedan!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!