Ford GT nådde 300 mph (483 km/h)

Ett nytt mäktigt rekord har slagits i ”The Texas Mile”, det vill säga tävlingen där en ”stående mil” (1,6 km) ska avverkas med så hög sluthastighet som möjligt. 300 mph nåddes, och passerades, för första gången.

Bugatti har sagt att de inte längre är intresserade av höghastighetsrekord. Erkänt snabba Chiron ska inte få testa sina gränser. Är det möjligtvis ett erkännande att de ser sig som besegrade av Koenigsegg? Vem vet.

Koenigsegg har däremot nya mål uppsatta. Nya modellen Jesko ska vara god för 300 mph (483 km/h) och vi kommer säkerligen att få se den ta sig an ett försök inom något eller några år. En annan som också vill nå 300 mph är den ”lilla” biltrimmarfirman i Texas som går under namnet Hennessey. Deras Venom F5 sägs vara receptet på att nå den magiska gränsen. Hennessey har till och med sagt att målet är 500 km/h

.Men medan Koenigsegg och Hennessey fortfarande har sina bedrifter framför sig har amerikanska M2K Motorsports dem bakom sig. I helgen slog de till med 300,4 mph (483,45 km/h) när de körde sin Ford GT under ”The Texas Mile”. Det mest imponerande var att de med stillastående start nådde hastigheten efter en mile, det vill säga efter 1,6 kilometer.Efter kvartsmilen (402,3 meter) noterades farten till 174,5 mph (280,83 km/h) och efter halvmilen (804,7 meter) stod hastighetsmätarens nål på 240 mph (386,24 km/h).

Nu kan M2K Motorsports rekord inte riktigt mäta sig med vad Koenigsegg säger att Jesko ska klara av. M2K Motorsports Ford GT är, till skillnad från Jesko, ingen serieproducerad bil utan ett specialbygge i ett endaste exemplar som allt fokus ligger på. Den är optimerad på olika sätt, bland annat plockar man ut ungefär 2 500 hästkrafter ur den kompressormatade V8:an på 5,4 liter. Bilen är dessutom fortfarande gatlegal i en del stater i USA.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!