090619-f1-8-stall-lämnar Foto: Getty Images

Formel 1-chock! Åtta stall lämnar VM

Kontentan av Formel 1-bråket som rasat de senaste månaderna blir att alla toppstallen hoppar av mästerskapet.

De åtta team som fortfarande ingår i FOTA (Formula One Team Association) meddelade på torsdag kväll att de inte kommer att deltaga i Formel 1-VM 2010. Detta eftersom de anser att Internationella bilsportförbundet (FIA) inte sköter sitt jobb.

Det FOTA klagar mest på är att reglerna inte skulle vara desamma för teamen beroende på vilket budgettak som användes, oklarheten om framtida regler, och annat.

Att stämningen mellan FOTA-chefen Luca di Montezemolo och Max Mosley inte varit så god den senaste tiden, med påhopp via pressreleaser och uttalanden, lär säkert ha spelat en roll också.

Vad detta får för konsekvenser i framtiden är svårt att sia om. Att de åtta främsta stallen i ett mästerskap hoppar av har aldrig tidigare inträffat oss veterligen, inte i någon sport.

Ferrari, McLaren, Renault, BMW Sauber, Toyota, Brawn GP, Red Bull Racing och Toro Rosso möttes i torsdags och tog detta beslut vilket helt kommer att överskugga helgens GP på Silverstone.

Nu återstår det att se vem som ska arrangera det nya mästerskapet, på vilka banor det ska köras, vilka förare som hänger med, vilken TV-kanal det ska sändas på. Ja, det finns många frågor.

Flera förare, bland dem Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton och Fernando Alonso, har sagt att de följer sina team vart än de går.

Det står flera team redo att ersätta i Formel 1-VM, frågan är bara vad det blir värt. Williams och Force India har blivit uteslutna ur FOTA sedan de gjort anmälan i serien utan förbehåll vilket de övriga FOTA-teamen hade. De två stallen, tillsammans med idel nykomlingar, ska alltså bli Formel 1-VM 2010.

Väldigt trist för Formel 1 över huvud taget. Synd om de nya teamen som trodde att de hamnade i Elitserien.

Men, är frågan utagerad här? 

Bernie Ecclestone har inte sagt sitt. Ferrari, Red Bull och Toro Rosso sägs ha en bindande anmälan till Formel 1-VM till 2012. Kommer Max Mosley att sitta kvar som ordförande i FIA?

I Sverige firar vi midsommar. I F1-världen är det kaos.

Ta en extra titt på bilden ovan. Den är från Turkiets Grand Prix för snart två veckor sedan. Om de åtta stallen verkligen lämnar Formel 1-mästerskapet skulle det innebära en betydligt mindre färggrann bild nästa år. 14 av de 17 bilarna ska i så fall bort.

Missa inte att läsa FIA viker inte en tum – besvikna på FOTA

Läs mer

Extern länk

Läs FOTA:s pressmeddelande

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!