Formel 1 på väg till Köpenhamn

Formel 1-topp backar idén om ett Grand Prix-lopp på Köpenhamns gator 2020. – Att ha en lokal förare i serien är alltid ett plus, säger Formel 1-chefen.

Chase Carey, vd och styrelseledamot för Formel 1, står bakom idén med att ta mästerskapet till Danmarks huvudstad, detta efter att ha i går ha besökt staden, enligt Reuters.

Köpenhamn är en aspirant till att ingå i de nya platser som ska hålla Grand Prix-lopp 2020. En kampanj drivs i dag av den före detta ministern Helge Sander och Lars Seier Christensen, grundare av Saxo Bank. Ett lopp i Danmark skulle öppna dörren för hela Skandinavien, menar man.

Ett Formel 1-lopp i staden beräknas kosta omkring 300-500 miljoner danska kronor men samtidigt dra in upp till två miljarder danska kronor.

Banan ska mäta 4,6 kilometer och ha plats för 107 000 åskådare.

I Formel 1 representeras Danmark i dag av föraren Kevin Magnussen (på bilden ovan, till höger) som kör för Haas. 2018 blir hans femte säsong i serien och han har tidigare kört för McLaren och Renault. Även svenske Marcus Ericsson tar sig an sin femte säsong i år.

– Att ha en lokal förare i serien är alltid ett plus, menar Chase Carey.

Hittills är det bara Sverige som har hållit i ett officiellt Formel 1-lopp i Skandinavien. Åren 1973 till 1978 kördes det deltävlingar på Scandinavian Raceway i småländska Anderstorp.

I Danmark har det dock körts med Formel 1-bilar, men utanför mästerskapet. Platsen var Roskilde Ring, som lades ned 1969. Banrekordet på banan innehas dock av svenske Reine Wisell – med en Formel 3-bil.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!